Met welke bril kijk jij?

Hoe ik een magisch weekend beleefde in Disneyland Parijs

Met welke bril je kijkt bepaalt hoe je de dingen in het leven ervaart. Je kunt soms bewust kiezen om een andere bril op te zetten om daarmee een andere ervaring te hebben. Een ervaring die bijdraagt aan het plezier in jouw leven. 

Mickey Mouse oren

Enkele maanden geleden was ik met mijn gezin in Disneyland Parijs. We hebben echt genoten van een magisch weekend. Het was prachtig weer, de zon scheen uitbundig en de temperatuur was aangenaam fris. Al bij binnenkomst werden we meegezogen in de magische Disney sfeer, door de muziek en alles wat we zagen. We genoten van het kijken naar de mensen om ons heen, alle nationaliteiten door elkaar heen en jong en oud die heerlijk gehoor gaven aan hun innerlijke kind door zich volledig uit te dossen in Disney kleding. Mickey Mouse oren, Remy de rat uit Ratatouille op hun schouders, prinsessen jurken. Je kon het zo gek niet bedenken. In de wachtrij bij attracties genoten we van het zonnetje, we kletsten wat, we verstuurden wat appjes en voor we het wisten waren we aan de beurt.

Op 1 van de avonden bleven we tot ‘s avonds laat in het park om ook de sfeer te ervaren in het donker met alles zo mooi verlicht. En samen met duizenden mensen te kijken naar een magische lichtshow met drones en vuurwerk. En met mooie beelden en muziek uit verschillende Disney films. Waaronder de titelsong van The Lion King “Can you feel the love tonight”. Nou die voelden we wel hoor. Na de show liepen duizenden mensen in harmonie schuifelend het park uit. Wij genoten in ons appartement nog even na en verheugden ons op de volgende nieuwe Disney dag.

Andere bril

We hadden ook met een andere bril op kunnen kijken naar dit “magische” weekend.

Het is (te) kitsch, (te) duur, (te) druk, de sfeer is over the top, (te) veel merchandise, (te) lange wachtrijen. We hadden ons kunnen afvragen wat volwassenen bezielt om zich zo uit te dossen. Of waarom mensen hun jonge kinderen zo laat mee nemen. Of waarom mensen zo gigantisch veel geld uit geven aan die Disney prularia. We hadden het kunnen ervaren als enorm zoetsappig allemaal. En heel eerlijk, af en toe kwam er echt wel even iets dergelijks voorbij bij 1 van ons. Niets is altijd alleen maar het een of het andere. De vraag is alleen of je dat dan de sfeer laat bepalen.

En dat geldt eigenlijk voor alles in het leven. Met welke bril kijk je? En vanuit welke gemoedstoestand bekijk je de dingen?

Onze innerlijke staat van zijn bepaalt over het algemeen de manier waarop we kijken en daarmee ervaren. Als je je hiervan bewust bent kun je jouw gemoedstoestand veranderen. In plaats van de gedachten in een bepaalde staat van zijn te voeden en je op een bepaalde manier te blijven voelen, kun je kiezen voor andere gedachten. Om die andere gedachten kracht bij te zetten helpt het om te bewegen. Een klein dansje te maken, een sprintje te trekken of simpelweg te gaan staan als je zit. Je zult meteen een verandering in je staat van zijn ervaren. 

Toch weer even terug naar Disneyland… Ik wil niet beweren dat iedereen Disneyland leuk zou moeten vinden. Ga er vooral alleen naartoe als je er iets mee hebt en er plezier aan kunt beleven. Voor de Human Design mensen: laat je strategie en autoriteit je er naartoe leiden, alleen dan behoor je er te zijn. Gelukkig zijn we nu eenmaal allemaal anders en vinden we andere dingen leuk. Ik heb Disneyland slechts gebruikt als voorbeeld om aan te geven hoe verschillend we naar dingen kunnen kijken en hoe onze innerlijke staat van zijn hierop van invloed is. 

Inspireer anderen, deel dit artikel

Nieuw perspectief voor organisaties, mensen en teams met interim HR, coaching en programma's. 

Abonneer op mijn
Het-kan-ook-anders e-mail

E-mails met een andere kijk op de zaak.