Hollen of stilstaan?

Hoe vertraging je leven een andere betekenis kan geven

Wanneer je met snelheid door het leven gaat kan het zijn dat je leven een andere betekenis heeft dan wanneer je wat langzamer gaat. In vertraging ben je beter in staat details te zien en te ervaren. Hiermee ontwikkel je bewustzijn. Dit bewustzijn heb je nodig om de signalen van je lichaam goed te kunnen waarnemen.

Snel en gehaast

Iedereen kent wel zo’n periode in z’n leven waarin het leven snel gaat. Er komt veel op je af en door de snelheid waarmee je door raast ervaar je de dingen in een soort van waas. En je gaat nog sneller door om datgene te doen wat je nog wilt/moet doen.

Ik ken deze periodes in mijn leven maar al te goed. Het is een van mijn grote valkuilen, alles lekker snel en vooral ook veel tegelijk.

Vertraging in de file

Een file liet me vorige week anders kijken. Ik stond even letterlijk stil en nam de omgeving in me op. Een snelweg is voor mij normaal gesproken om lekker door te razen en verder gebeurt er daar in mijn beleving niet zo veel.  Nu zag ik bloemetjes in de berm groeien, half over het randje asfalt heen. Ontroerend haast. Daar waar ik de snelweg voorheen de betekenis gaf van saai, lelijk  en inspiratieloos, groeien deze bloemetjes er uitbundig op los en gaf het deze weg voor mij ineens een andere betekenis. Het werd een weg waarop van alles gebeurde. Niet alleen razende auto’s en lelijkheid maar ook vergaand leven in de vorm van een dood dier tegenover het nieuwe leven in de vorm van de bloemetjes. En ik zag allerlei verhalen doordat er ook andere dingen in de berm lagen, achter gelaten door mensen. Per ongeluk, door de file te gebruiken om even uit te stappen? Uit het raam geworpen? Ik bedacht er allerlei verhalen bij. Iets wat ik erg graag doe maar waarvoor ik mezelf niet altijd de tijd  gun.

Deze vertraging op de snelweg heeft me daadwerkelijk iets anders laten zien en daarmee ook een andere betekenis gegeven. En een les geleerd. Om details te zien hebben we vertraging nodig. Ik mag vaker vertragen wat me ook gaat helpen om mijn lichaamsbewustzijn weer te verscherpen. 

En hoe mooi was het dat later op de dag tijdens de Human Design Analistenopleiding het onderwerp contemplatie uitvoerig werd besproken. Contemplatie, een prachtig woord vind ik. Het is een ander woord voor beschouwing. Ik nam het inzicht van deze ochtend in de file mee en weet dat beschouwen voor mij het beste werkt wanneer ik vertraag. Daar mag ik de komende tijd bewust aandacht aan geven.

Inspireer anderen, deel dit artikel

Nieuw perspectief voor organisaties, mensen en teams met interim HR, coaching en programma's. 

Abonneer op mijn
Het-kan-ook-anders e-mail

E-mails met een andere kijk op de zaak.